Welkom

Ik hou van koken en heb in de loop der jaren ....tig recepten verzameld.

Op dit blog vermeld ik mijn favoriete recepten en wat de familie lekker vindt. En, omdat ik wat aan het opruimen ben in kooktijdschrijftenland, bewaar ik op dit blog ook recepten waarvan ik denk dat ze lekker zijn.

Dit zijn recepten uit binnen- en buitenland (met een warm hart voor de Aziatische keuken).

woensdag 3 september 2014

Ayam Goreng Kuning 01



Ayam Goreng Kuning 01


Dit recept is uit het boekje 'Oma's Indische Keukengeheimen' van Oma Keasberry. 
Dit boekje - valt bijna uit elkaar - zag ik laatst bij Bol.com voor € 50,00!!!

Alle ingrediënten zijn als in dit recept, behalve mijn toevoeging van 1 rode peper met zaadjes en wat bijdetijdse vormen van deze ingrediënten.


  • 1 kg kipkluifjes (vleugeltjes en kleine pootjes)
  • 1,5 ui, gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 1 rode peper, in ringen gesneden (met zaadjes = lekker pittig)
  • enkele lepels olie
  • 1 afgestreken eetlepel ketoembar
  • zout naar smaak
  • 1/2 eetlepel djinten
  • 6 kemiries
  • 1 theelepel trassi, verkruimeld
  • 1 afgestreken eetlepel tamarinde (pot)
  • 1 afgestreken eetlepel laos (gedroogd) of 3 schijfjes wortel
  • 1 afgestreken eetlepel sereh (pot) of 1 stengel gekneusd
  • 3 blaadjes salam
  • 3 blaadjes djeroek peroet
  • 1 theelepel kunjitpoeder
  • 2 vingerlengtes santen van een blok
Ui. knoflook, ketumbar, djinten, kemiries, trassi, rode peper en tamarinde in een vijzel fijnwrijven.
Verhit de olie in een braadpan en bak hierin deze ingrediënten onder toevoeging van de laos en de sereh. Voeg dan de salamblaadjes en de djeroek peroet toe. Laat de kruiden intrekken en bruin worden. Voeg dan de kip er bij met het zout en laat dit met de kruiden dicht schroeien.
Voeg een half kopje heet water erbij, dan laat het aanbaksel wat los. Zet de warmtebron lager en laat de kip sudderen met toevoeging van de koenjit. In tussen rasp je de santen met een mes of kaasschaaf en voeg dit toe met wat heet water aan de kip. Laat dit zo'n 45 minuten sudderen. Wel af en toe omdraaien, zodat de kruiden goed intrekken. 

Het lekkerst is dit vooraf te bereiden, dan kunnen de geuren lekker intrekken.

Je kunt dit zo opeten, maar eventueel ook op een rooster grillen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten