Smoor van frikadel (2 personen) een pittig gehaktrecept of maak het van een lekkerbekje
- 400 gr half-om-half gehakt
- 2 uien, waarvan 1 gesnipperd en 1 in dunne ringen
- 2 teentjes knoflook, gesnipperd
- zout, versgemalen peper
- versgeraspte nootmuskaat
- 1 theelepel ketoembar (koriander)
- 1 ei, losgeklopt
- 25 gr boter of margarine
- 4 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel citroensap
- 2 theelepels suiker
Gehakt mengen met gesnipperde ui, helft van de knoflook, zout, peper, nootmuskaat, ketoembar en ei. Van gehakt kleine balletjes draaien van 3-4 cm rond. Gehaktballetjes in boter ca. 5 minuten rondom aanbraden. Uiringen en rest van knoflook toevoegen en ca. 5 minuten meebakken.
Ketjap, 1 dl water, citroensap, suiker, zout, peper toevoegen en deksel op pan leggen. Gehakt balletjes op een laag vuur ca. 15 minuten stoven.
Gehaktballetjes serveren met witte rijst en taugésalade. Geer er kroepoek en sambal bij.
Taugésalade - 2 personen
100 gr taugé met kokend water overgieten en laten uitlekken. 1 bosje radijs en 1 komkommer in plakjes, 1/2 rode paprika in blokjes, 1/2 ui in hele dunne ringen en met taugé mengen. Dressing roeren van 1 eetlepel citroensap, zout, peper en 1/2 theelepel suiker en door salade scheppen. Salade bestrooien met 1 eetlepel fijngesneden selderij en 1 rode peper in ringen.
P.S. Zowel de gehaktballen als de salade lijkt mij veel voor 2 personen, waarvan akte.
I.p.v. gehaktballen kan je ook gebakken kibbeling (zelf bakken of visboer) in de jus smoren.
Bron: Tip Culinair juli 1998
Geen opmerkingen:
Een reactie posten