Welkom
Ik hou van koken en heb in de loop der jaren ....tig recepten verzameld.
Op dit blog vermeld ik mijn favoriete recepten en wat de familie lekker vindt. En, omdat ik wat aan het opruimen ben in kooktijdschrijftenland, bewaar ik op dit blog ook recepten waarvan ik denk dat ze lekker zijn.
Dit zijn recepten uit binnen- en buitenland (met een warm hart voor de Aziatische keuken).
Op dit blog vermeld ik mijn favoriete recepten en wat de familie lekker vindt. En, omdat ik wat aan het opruimen ben in kooktijdschrijftenland, bewaar ik op dit blog ook recepten waarvan ik denk dat ze lekker zijn.
Dit zijn recepten uit binnen- en buitenland (met een warm hart voor de Aziatische keuken).
zondag 11 juli 2010
Sambal goreng telor met toemis boontjes
Hoofdgerecht voor 4 personen
voor de sambal goreng telor:
3 eetl. arachideolie of zonnebloemolie
8 eieren, hard gekookt en gepeld
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
2-3 theel. sambal oelek
2 daon salam of laurierblaadjes
stukje (2 cm) gemberwortel, geschild en geraspt
1 eetl. goela djawa of bruine basterdsuiker
1 blikje of pakje kokosmelk (ca. 165 ml) of 1/2 santenblok aangelengd met heet water tot 200 ml
gefruite uitjes uitjes
voor de gesmoorde sperziebonen:
2 eetl. zonnebloemolie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
500 g sperziebonen, afgehaald en gehalveerd
1 theel. gemberpoeder (djahé)
3 eetl. ketjap manis
1 theel. sambal oelek
150 ml water
Bereiden:
Verhit voor de sambal goreng telor 2 eetlepels olie en bak hierin de gekookte eieren totdat er een lichtbruin velletje ontstaat. Schep ze uit de pan en zet ze apart. Verhit de rest van de olie en fruit hierin de ui, knoflook en sambal oelek. Voeg de salaamblaadjes/laurierblaadjes, gember, goela djawa/suiker en kokosmelk toe en breng de saus al roerend aan de kook. Haal de salaamblaadjes/laurierblaadjes eruit. Voeg de eieren, eventueel gehalveerd, toe en haal het gerecht van de warmtebron. Verhit intussen voor de toemis boontjes 2 eetlepels zonnebloemolie en fruit hierin de ui en knoflook 3 minuten. Voeg de boontjes, gemberpoeder, ketjap manis, sambal oelek en water toe en kook de boontjes in circa 12 minuten beetgaar. Bestrooi de sambal goreng telor met de gefruite uitjes en serveer met de toemis boontjes.
Tip:
• Voeg aan de sambal goreng telor 1 eetlepel tomatenpuree toe.
• Vervang de sperziebonen door paksoi of Chinese kool.
Serveersuggestie; Lekker met witte rijst.
Dit recept is uit de Boodschappen van juli 2010 en wij vonden het heerlijk (bereid met de Indische kruiden). Waarvan akte.
Labels:
Indonesië
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten